Antika Mobilya Tamiri ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Antika Mobilya Tamiri ve Bakımı

Ülkemizde antika mobilyalar kısıtlı bir kesim tarafından ilgi görmektedir. Fakat ülkemizin geçmiş tarihi ve coğrafyasında barındırdığı medeniyetler düşünüldüğü zaman aslında çok zengin bir antika yapısı olduğu görülmektedir. Fakat ülkemizde antika mobilya satışı ve müzayede yoğunluğu düşünüldüğünde sadece İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük illerde hareket olduğu görülmektedir. Genel olarak aslında ülkemizde birçok evde dedenden kalma olarak tabir edilen eski bir mobilya kesin bulunmaktadır. Bu yazımızda elinizde bulunan antika mobilya ya da almayı düşündüğünüz antika mobilyaların tamiri ve bakımı hakkında faydalı olacağına inandığımız bir yazıyı sizlerle paylaştık.

Antika Mobilya Bakımı

Genel olarak antika olsun ya da olmasın bütün mobilyaları korumanın en etkili yolu rutin olarak yapılacak doğru bakımlardır. Özellikle çok yoğun toza maruz kalan antika eşyalar çok ciddi hasarlar alabilmektedir. Toz zamanla ahşabın yapısında cürüme meydana getirebilmektedir. Antika mobilyanın korunması yeni mobilyaların korunmasına göre daha çok özen istemesinden dolayı bulundukları ortamın toz durumu ve nem durumunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Sabit nem miktarı olan bir ortam sağlamanız ve tozdan arındırmanız durumunda antika mobilyanız kendini uzun yıllar koruyabilmektedir.

“Antika mobilyaların haftada bir kez tozunun alınması gerekmektedir”

Ahşap Yaşayan Malzemedir

Ahşap her ne kadar cansız bir malzeme olarak görülsede sürekli olarak dış hava şartlarından etkilenen bir canlı malzeme olarak görülmesi gerekmektedir. Özellikle yoğun güneş ve rutubet ahşabın en baş düşmanı olmaktadır. Direk güneşin etkisine giren mobilyalar renklerinde solma ve cilalarından kaybolma olacağından dolayı zamanla yapılarında bozulma meydana gelecek ve aynı zamanda ahşabın yapısının kavrulmasına neden olabilmektedir. Bu sebepten dolayı antika eşyaları kesinlikle direk güneş ışınlarından ve rutubetli ortamlardan uzak tutmak gerekmektedir.

Antika mobilyaların bulunduğu alanlarda mobilyanın yüzeyine etki edecek ısı kaynaklarının da olmaması gerekmektedir. Örneğin kalorifer gibi ortamı ısıtan bir ısı kaynağının önüne koyulmuş ya da yakınına konumlandırılmış antika mobilyanın zamanla yüzeyinde çatlamalar meydana gelebilmektedir.

Antika Mobilya Temizliği

Mobilyanın temizliğini yaparken kesinlikle yüzeylerini çizecek sert fırça ya da bezler kullanılmaması gerekmektedir. Mümkün olduğu kadar yumuşak yapılı ve doğal kıl kullanılan fırçaların seçilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Antika mobilya temizliği yaparken kesinlikle kimsayal bir ürün ile temizlenmemesi gerekmektedir. Çünkü bu tür kimyasallar mobilyanın üzerindeki cilanın zamanla kaybolmasına neden olacağından dolayı ahşabın korunmasının azalacağı bir duruma düşmesine etki etmektedir.

Antika Mobilyaların Düşmanı Kurtlar

Ahşap kurtları bütün mobilyalar için riskli olmaktadır. Fakat antika mobilyaların yüzeyinde delikler ve çatlakların olma ihtimali daha fazla olmasından dolayı ve günümüzde sanayileşmede üretilen ilaçlı ahşaplara nazaran daha savunmasız olmasından dolayı ahşap kurtları antika mobilya düşmanı olarak görülmektedir. Kurtlanmış antika mobilyanın yüzeyinde ufak delikler ve o deliklerden toz dökülmesi olarak görülmektedir. Bu tür durumlarda kesinlikle antika mobilyalar için özel satılan ilaçların alınıp kullanılması gerekmektedir.

Antika mobilyayı kurtlardan korumak;

Mobilyanızın ahşabına uygun alacağınız ilacı ufak kıl fırçalar yardımı ile çok iyi bir şekilde tatbik edilmesi gerekmektedir. Alacağınız ürün üzerinde yazan kullanma tarifine mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Aldığınız ilacı antika mobilyanıza güzelce tatbit ettikten sonra mobilyanın etrafını naylon ile hava almayacak şekilde komple sararak kurtların ilacın etkisi ile ölmesi sağlanmalıdır. Kesinlikle sarma işleminde mobilyanın hava almaması gerekmektedir.

Ahşap kurdu cilası kullanırken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Kesinlikle ürün üzerinde yazan kullanma talimatlarına bakılması gerekir ve kullanacağınız ahşaba uygun ilaç alınmalıdır.
  • Eldiven kullanılma
  • Soluma yapılmaması gerekmektedir (Genelde petrol türevi kimyasallardan yapılmaktadır)
  • Maske takmak ve gözlerinize temas etmesini engellemek

Antika mobilya için ahşap kurdu cilası sürdükten sonra yapılan naylon işlemi en az 15 gün kalması gerekmektedir. 15 günün sonunda naylon açıldıktan sonra mobilyanın cilasının komple temizlenip tekrar cilalanması gerekmektedir. Doğru uygulanacak bu işlem ile bütün kurtlardan arındırılmış olmaktadır. Cila sökümü yaparken kesinlikle sert zımpara kullanılmaması gerekmektedir. Özel cila sökücü kimyasallar tercih edilmelidir.

Antika Mobilya Cila Temizliği

Bu işlem için üretilen özel kimyasallar bulunmaktadır. Fakat genel olarak amonyak ve ispirto karışımı yardımı ile de evinizde cila sökmek için uygun bir karışım yapabilirsiniz. Özellikle piyasada satılan ve kalitesi konusunda şüphe duyduğunuz kimyasalları kullanmak yerine ispirto ve amonyak karışımını tercih etmeniz daha doğru bir seçim olmaktadır. Özellikle oyma ve kıvrımları bulunan mobilyalarda kalitesiz kimyasal kullanımı çok kötü sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Oymaların ve kıvrımların içinde biriken kimyasal zamanla kalıplaşabilir ve kötü bir görünüm oluşturmaktadır.

Antika Mobilya Cilası

Antika mobilyalar için en çok tercih edilen ve en uygun cila gomalak cilasıdır. Fakat gomalak cilası alırken en çok yapılan hataların başında renk tercihi olmaktadır. Gomalak cilası iki farklı renki bulunmaktadır. Alırken mutlaka mobilyanızın yapısı hakkında bilgi vermeniz gerekmektedir. Eğer koyu renkli (Ceviz gibi) bir yapıya sahipse sarı gomalak cilası tercih edilmesi gerekir. Sedef işlemelerin olduğu ve meşe kaplaması bulunan mobilyalarda ise beyaz gomalak cilası tercih edilmesi gerekmektedir.

Antika Mobilya Ahşap Tamiri

Aslında antika mobilya tamirinde en çok özen gösterilmesi gereken seviye diyebiliriz. Ne yazık ki ülkemizde birçok değer antika mobilya yanlış restorasyon sonucu çok kötü bir yapıya dönüşmüştür. Antika mobilyalar üzerinde ahşap tamiri yaparken kesinlikle bu alanda uzman kişilerden destek almanız gerekmektedir. Aksi durumunda komple ceviz olan bir mobilyaya gül ağacından ekleme yapıldığı gibi durumlar çok sık görülmektedir.

 

Yazar: admin

1 thought on “Antika Mobilya Tamiri ve Bakımı Nasıl Yapılır?

    […] bir antika eşya elinizde olabilir. Fakat bir koleksiyoner için mevcut durumu çok kötü ve antika tamiri yapılarak düzelmeyecek durumda ise ne yazık ki çok değerli bir antika olarak düşünülmemesi […]

Yorumlar kapalı.