QUEEN ANNE
Fransa’da XVI. Louis döneminde klasik mobilyadan neo klasik akıma geçilirken İngiltere’de de buna paralel şekilde bazı yenilikler şekillenmeye başlamıştı.
Quenn Anne (Kraliçe Anne) 1665-1714 tarihleri arasında gelişmiştir. Bu dönem aslında bazı kaynaklarda Dört büyükler dönemi olarak adlandırılmıştır ve İngiliz Neo Klasik mobilyaların oluşmasında rol oynayan mobil ustalarının kendini hazırlamasında ön hazırlık dönemi olarak görülmüştür.
Quenn Anne (Kraliçe Anne) aslında bir geçiş ve araştırma dönemi izleri taşımaktadır. Bu sebepten dolayı Quenn Anne (Kraliçe Anne) üslubu tam bir bütünlük gösterememektedir. Quenn Anne (Kraliçe Anne) dönemi Barok ve Rokoko döneminde kullanılan çok süslü mobilyalara karşı sadeleştirilmiş mobilyalar olarak görülmektedir. Quenn Anne döneminin mobilyalarında kullanılan ayaklar XV. Louis döneminde olduğu gibi eğmeçli ayaklar görülmektedir. Fakat XV. Louis döneminden farklı olarak ayaklarda oyma ve işlemeler kullanılmamıştır. Quenn Anne dönemi ilk çıktığında XV. Louis dönemimde olduğu gibi ayaklarda işlemeler kullanılmıştır fakat dönemim ortalarında ve sonlarında ayak işçiliğine önem verilmemiştir.
Quenn Anne (Kraliçe Anne) dönemi mobilyalarında görülen özelliklerden bir tanesi de mobilya arkalıkları olmaktadır. Sandalye ve koltukların arkalıkları arka ayağın uzantısı şeklinde iç bükey oluşacak şekilde eğmeçli bir biçimde yükselmiş ve üstte çeyrek daire şeklinde arka kayıtla birleşmiştir. Arkalıkların ortasında kupa benzere tek bir dikey parçayla bölünmüş, parçanın ortasına bazen dekope oyma yapılmıştır.
Quenn Anne (Kraliçe Anne) Dönemi Mobilyalar Başlı özellikleri
Kolçaklı Sandalye
XV. Louis Stili fakat ayaklar oymasızdır. Kayıtlar yalındır. Ayaklarda genelde uygunluk için küçük figürlere yer verilmektedir.Arkalıklar ayakla birleşik görülmektedir. Arkalık ortasında kupa benzeri oyma yapılmıştır.
Quenn Anne (Kraliçe Anne) döneminin ilk yılalrında arkalıkların üzerine midye motifli taçlar konulmuş fakat ilerleyen yıllarda bu midye motiflerinden vazgeçilmiştir.
O çağda yaşayan kabinelere ait figürler bu dönemde mobilyalarda işleme olarakta kullanılmıştır.
Quenn Anne (Kraliçe Anne) dönemi ilk başta da dediğimiz gibi bir geçiş dönemi olduğu için tam kesinleşmiş bir stili diyebileceğimiz bir üslubu yoktur. Ayakları kesin şu şekildedir diyemiyoruz. Çünkü ilk dönem XV.Louis dönemi gibi oymalar fakat sonralarda oyma kaldırılmıştır. İlk dönemlerde midye işlemi taçlar kullanılmış fakat sonradan kaldırılmıştır.
Quenn Anne (Kraliçe Anne) dönemine ait mobilyalar maddi değer biçilirken bu alanda uzman kişiler tarafından en çok zorlanılan dönem olarak bilinmeltedir.
Quenn Anne (Kraliçe Anne) dönemine ait mobilyaları görmek için www.antikamobilyalar.com sitesinin arama bölümünü kullanarak ulaşabilirsiniz.
3 thoughts on “Queen Anne stili”
300 Yıllık Queen Anne Dönemi Sandalye Takımı | Antika Mobilyalar
(9 Mart 2015 - 09:48)[…] http://antikamobilyalar.com/kralice-anne-stili/ […]
110 Yıllık Queen Anne Stil Ofis Masası | Antika Mobilyalar
(9 Mart 2015 - 10:16)[…] http://antikamobilyalar.com/kralice-anne-stili/ […]
305 Yıllık Queen Anne Stil Antika Oyun Masası | Antika Mobilyalar
(9 Mart 2015 - 10:38)[…] http://antikamobilyalar.com/kralice-anne-stili/ […]