Antika Mobilya Cilası

Gomalak Antika Mobilya Cilası

Antika mobilyalara olan ilgi her geçen gün artmaya devam ederken bu alana meraklı insanların yapmaya çalıştığı tadilat işleri de bazen bilinçsizce bazen ise usta kişiler tarafından yapılabilmektedir.

Türkiye’de Antika Mobilya Restorasyonu

Ne yazık ki bu sektörde usta olmadan kendini usta diye tanıtan birçok kişinin piyasada iş yapmasından dolayı çok değerli antika eşyaların çok kötü bir şekilde tamir edilmesine birçok kez şahitlik etmişizdir. Antika mobilya tamiri denildiğinde akla hemen cila yaparak parlatmak gelmektedir. Konu cila ise internet üzerinden araştırma yaptığınızda hemen karşınıza Gomalak cilası çıkacaktır ve uygulamasını birçok web sitesi o kadar bir  işlem olduğunu anlatmaktadır ki herkes gomalak cila uygulaması yapacağına inanmaktadır.

Gomalak Cilası

Malzeme hazırlanış ve uygulama yöntemi olarak çok kolay bir şekilde hazırlanmaktadır. Elinizde 2-3 litre mavi ispirto ile 500-600 gram gomalak cilasını karıştırarak uygulamaya hazır hale getirebilirsiniz. Fakat gomalak cilası yapmadan önce antika mobilyanın çok iyi bir şekilde eski cilasından kurtulması ve ahşap üzerinde bulunan hasarlarında kapatılması gerekmektedir. Ülkemizde antika mobilyaların eski cilasını sökmek için cam kullanan antika katili ustalar bulunmaktadır. Ne yazık ki bu tür işlemler yazımızın başında da belirttiğimiz gibi antika mobilyalara hasar vermektedir. Elinizde bulunan çok nadir masif bir antikanın cilasını cam ile kazıdığınızda artık o antikanın değeri anlayan kişi için bitmiştir diyebiliriz. Başarılı yapılmış bir gomalak cilası kendini çok rahat bir şekilde belli etmektedir. Mobilyanın bütün ahşap dokusunu hatta lifleri bile gösterebilmektedir.

Gomalak Cilasının Hazırlanması

Gomalak başta aktarlar olmak üzere birçok yerde bulabilirsiniz. Katı şekilde satılmaktadır. Kesinlikle sıvı satılanlardan almayınız. Katı olarak aldığınız gomalak cilasını güzelce ezerek toz haline getirdikten sonra mavi ispirto ile karıştırabilirsiniz.

“Kesinlikle ispirtonun içine toz halindeki gomalak cilasını dökmeyiniz. Toz halindeki gomalak cilasının üzerine ispirtoyu yavaşça dökünüz ve gomalağın alkol içinde çözülmesini bekleyiniz. İkisi yöntem çok farklıdır”

Gomalak Cilası Yapmadan Önce

Antika mobilyalara bakım sırasında sadece cila yapmak yeterli olmamaktadır. Mobilyanın çok detaylı bir şekilde incelenmesi ve özellikle ahşabın da bulunan kurtlanma, kurt delikleri ve çatlak gibi sorunların profesyonel bir şekilde giderilmesi gerekmektedir. Özellikle kurtlanma sorunu giderilmezse yeni cila yapılsa dahi zamanla kurtlanma dışarı vurmaktadır. Kurtlanmalar ve ahşap hasarları giderildikten sonra ince zımpara ile eski cilanın çok nazik bir şekilde zımparalanması gerekmektedir. Günümüzde işini hakkıyla yapanları ayrı tutarak belirtmek isteriz ki zımpara işlemleri bile düzgün yapılmamaktadır. Zımpara işlemi ahşabın damar yönüne doğru yapılması gerekmektedir. Aksi durumunda ahşapta çizilmeler oluşmaktadır. Eski cila temizlemesi yaparken kesinlikle sadece ispirto kullanın. Temizlenmesi istenen cilanın üzerine ispirto döktükten sonra bir süre bekleyip çok ince zımpara ile yavaşça yapılması gerekir. Ne yazık ki Türkiye’de cila sökmek için Kostik kullanan ustalar bile bulunmaktadır. Zımpara işleminde de antika mobilyanızın ahşabına göre yağ kullanılması gerekmektedir. Aksi durumunda 0 numara zımpara ile yapılacağından dolayı mobilyanız çizilebilmektedir.

Konumuz gomalak cilası ama antika mobilya tamiri için yapılan bir diğer yanlışı da burada belirtmek isteriz. Antika mobilya tamirinde ahşap bölgelerde kesinlikle sıcak tutkal kullanılması gerekmektedir. Ne yazık ki ülkemizde sıcak tutkal kullanan ustaların sayısı bile çok azdır. Son zamanlarda hazır olarak satılan yeni nesil tutkallar kesinlikle antika mobilyalarda kullanılmaması gerekmektedir. Sıcak tutkal canlı yapıda olmasından dolayı her türlü hava sıcaklığına göre kendini ayarlamaktadır. Yani çok soğukta ya da sıcakta kalan bir mobilyanızın tutkallı bölümü kemik gibi olmasına yerine sıcak tutkalla sürekli esnek bir şekilde olması sağlanmalıdır.

 

Yazar: admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir