Antika Mobilya Tamirinde Ahşap Seçimi

Antika Mobilya Tamirinde Ahşabın Doğru Seçilmesinin Önemi

Konu antika mobilyalar olduğu zaman en çok merak edilen konuların başında mevcut durumlarının nasıl korunacağı ya da hasarlı bölgelerin nasıl tamir edileceği konusu olmaktadır. Sitemizde antika mobilya tamiri ve bakımı hakkında detaylı bir yazıyı sizler için hazırlamıştık. Aşağıdaki linkten makalemizi okuyarak ön bilgi edinebilirsiniz.

Antika Mobilya Tamiri ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Antika Mobilya Tamiri ve Bakımı

Elinizde bulunan antikaların ya da alacağınız antikaların tamirinde ilk olarak ahşabın durumu ve cilası kontrol edilmektedir. Bu kontroller sırasında herhangi bir kurtlanma olup olmadığının çok iyi incelenmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda gizli kurtlanma ya da çok görünmeyen yerlerde kurtlanma oluştuğundan dolayı çok ince bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Kurtlanmış ahşaplar eğer çok ileri derece çürümediyse uygun ilaçlar ile kurtulabilmektedir. Fakat kurtlanma ilerlemiş ise antika mobilyaya daha fazla zarar vermemesi için kesilmesi ya da içinin boşaltılması gerekmektedir.

Ahşap Seçimi

Eğer mobilya tamiri konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip değilseniz antika mobilya tamiri yapan ve işinde profesyonel biri ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Çünkü antika mobilyaların ahşaplarının tamirinde hem doğru ahşabın seçilmesi hem de tamir yerine uygun olacak şekilde biçimlendirilmesi gerekmektedir.

Tamir yapılacak yer eğer oyma işçiliği olan bir bölgede ya da oval şekillerin olduğu bacak gibi kısımlarda ise ilk önce küt ağaç parçasının montajı yapılarak başlanmaktadır. Daha sonra uygun şekil oyma teknikleri kullanılarak tek bütün yapı çıkartılmaktadır. Daha sonra ise zımpara, boya ve cila gibi işlemler uygulanmaktadır.

Antika Mobilya İçin Doğru Ahşap Seçimi

Ülkemizde her alanda olduğu gibi ne yazık ki antika mobilya tamiri konusunda da işini hakkıyla yapamayan fakat bunu belli etmeden birçok antika eserin yok olmasına neden olan kişiler bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı antika mobilyanızı tamir ettirmeden önce kesinlikle işin ehli birini bulmanız gerekmektedir. Doğru usta seçimi için antika alan yerler ile görüşme yapabilirsiniz. Bu tür yerler sürekli antika tamiri yaptırdıkları için piyasa hakkında çok bilgileri bulunmaktadır.

Antika mobilyanızın hangi ağaçtan yapıldığını çok iyi tespit etmeniz gerekmektedir. Çünkü tamir yapılacağı bölgenin de aynı ağaç kullanılarak yapılması önemli bir konudur. Gül ağacından yapılmış bir antika mobilyayı Meşe ağacı parçaları ile tamir etmek doğru bir karar olmamaktadır.

Antika mobilyanızın ahşabını öğrenmek için antika eşya alanlar ile irtibat kurabilirsiniz. Bu tür kişiler eğer işini hakkıyla yapan biriyse elinizde antika mobilyanın size bütün özelliklerini çok doğru bir şekilde bildirebilmektedir.

Antika Mobilya Tamirinde Fiyatlar

Konu antika olduğu zaman bu tür eşyaların tamirini yapan yer sayısı çok azdır. Bu sebepten dolayı tamir konusunda herhangi bir fiyat politikası bulunmamaktadır. Elinizdeki antikanın hasar durumundan, yapılacak işçiliğe kadar birçok etken fiyatları etki etmektedir. Özellikle oyma işçiliği yapılacak bir durum varsa fiyatlar yükselebilmektedir. Antika mobilya tamiri yapan yerler genelde fiyat konusunda çok sıkıntı çıkarmamaktadır. Özellikle üstad denilen ustalara denk gelebilirseniz zaten size her konuda yardımcı olacaklardır. Çünkü bu tür kişiler tamir konusunu ticaret yapmaktan daha çok bu işe kendilerini adamışlık ve hayat felsefesi olarak görmektedir.

Doktorlar nasıl insanların zor durumda kaldığı anda karşılıksız hayatlarını kurtarabiliyorsa eğer doğru kişiye denk gelirseniz sadece o antikanın hayatını kurtarmak için size her konuda yardımcı olacaktır.

Antika Tamiri Ustası Nereden Bulabilirim?

antikamobilyalar.com olarak sitemizde işini hakkıyla yapan ve bu alanda başarılı çalışmalara imza atan atölye ve ustaların bilgileri paylaşılmaktadır. İletişim bölümünden bizlerle iletişime geçerek de antika mobilya tamiri konusunda yardım isteyebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz antika mobilya tamiri konusuna örnek olabilecek basit bir çalışmanın aşamalarını aşağıdaki resimlerden görebilirsiniz.

Hasarın Tespiti
Hasarın Tespiti

1. adım olarak tamir yapılacak bölgenin iyi tespit edilmesi gerekir. Bu resimde ayak kısımda çürüme başlamış. Antika mobilyaların en büyük düşmanı su ve nem gibi etkenler olduğundan çürüme genelde ayak kısmından başlamaktadır.

Uygun ağacın seçilerek birleştirilmesi
Uygun ağacın seçilerek birleştirilmesi

Uygun ağacın seçimi yapılarak hasarlı bölgenin çürüyen kısımları temizlendikten sonra kalan eski kısım üzerine yeni tamir parçası yapıştırılır ve uygun sıkıştırma aletleri (işkence gibi) kuruyana kadar sıkı bir şekilde bekletirilir

Birleştirme sonrası durum
Birleştirme sonrası durum

Kuruma işleminden sonra eski ve yeni ahşaplar bir araya gelmiş hali. Komple bir yapı hakine geldiğinden eski bölümünde boyası sökülerek zımpara yapılır.

Yeni ile eski parçanın aynı forma getirilmesi
Yeni ile eski parçanın aynı forma getirilmesi

Zımpara ve oyma sonrası gördüğünüz gibi tek bir bütün olarak görülüyor.

Daha sonra zımpara boya ve cila işlemleri
Daha sonra zımpara boya ve cila işlemleri

Antika mobilya tamiri bittikten sonra ortaya çıkan başarılı bir sonuç

Yazar: admin

3 thoughts on “Antika Mobilya Tamirinde Ahşap Seçimi

    Canan Baş

    (10 Kasım 2016 - 13:46)

    Antika mobilya tamiri konusunda kesinlikle ama kesinlikle işi bilen bir usta bulmanızı tavsiye ederim. Benim 65 yıllık antika sehpayı resmen bitirdiler. Bu yazıyı önceden okusaydım kesinlikle o ustanın yanına yanaşmazdım. Aynen dediğiniz gibi eski cilayı adam resmen camla söktü
    Antika mobilya tamiri için kesinlikle referansı olan ustalar ile çalışmaya özen gösteriniz

    Antika Tamiri

    (10 Kasım 2016 - 13:48)

    Ülkemizde eline bir cila birde oyma yakımı alan herkes kendini ne yazık ki antika ustası sanmaktadır. Adama gomalak cilası mı kullanacaksın dediğim onlar eskiden kaldı demez mi. Kesinlikle antika mobilya tamiri için referansı olan ustaları kullanın.
    Yoksa çivi ile tamir edene bile denk gelirsiniz.

    Serap Yıldırım

    (10 Kasım 2016 - 13:50)

    Benimde 80 yıllık gül ağacından yapılmış koltuk takımım bulunuyor. Çok iyi bir usta arıyorum çünkü bazı yerleri çok hasarlı. Fakat bu yazıyı gördükten sonra antika mobilya tamiri için kesinlikle işin ehli bir usta bulmam gerektiğini anladım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir