Tarihin Ev Sahipleri Antikacılar
Türkiye’de tarihi eşyalara olan ilgi ne yazık ki sadece kaçak kazı yapanlar tarafından gösteriliyor dersek herhalde abartmış olmuyoruz. Çünkü ülkemizin coğrafyasını ve kaybolan tarih eserler düşünüldüğünde ne yazık ki çok hazin bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de antika eşya almak istediğinizde özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşıyorsanız ilk durağınız her zaman antikacılar olmaktadır. Antikacılık aslında bir meslekten ziyade bir hobi olarak görülmesi gerekmektedir. Sadece antika alanlar ya da antika satanlar bu işten geçim sağlayamazlar. Türkiye’de antikaya değer verilmesi çok düşük olduğundan dolayı bu meslek tek başına yüz güldürür demek zor olmaktadır. Bu yazımızda tarihe ev sahipliği yapan antikacılar hakkında faydalı olacağına inandığımız bilgileri sizlerle paylaştık. Bir sonra ki yazımızı antika masa saatleri üzerine hazırladık ve yazımızın sonunda bu konuda bilgi alabileceğiniz referans siteyi incelemenizi tavsiye ederiz.
Antikacılar Nasıl Para Kazanıyor?
Genelde bize gelen soruların başında olduğu için ilk bu soruya cevap vermek istedik. Aslında bu sorunun bizlere gelmesindeki en büyük neden antikacıların sattığı ürünlerde çok pazarlık yapmaması ve tok satıcı konumunda durmalarından kaynaklanmaktadır. Antikacılar genelde müzayedeler üzerinden uygun fiyat ile aldıkları tarihi eşyaları ya da antika alanlar üzerinden değerlendirdikleri eşyalar üzerinden satış yaparak kazanmaktadır. Bazı antikacılar ise durumu kötü olan eski eşyaları alarak gerekli bakımları yaptırdıktan sonra satarak para kazanmaktadır. Fakat antikacılar ellerindeki eşyaları çok satmaya hevesli değillerdir. Çünkü yazımızın başında da dediğimiz gibi antikacılık aslında bir hobi olarak yapılmaktadır ve durum böyle olunca bu tür kişilerde ellerindeki eserlerden ayrılmak istemezler.
Antikacılardan Alınan Eşyalara Güvenilir Mi?
Antika alanlar sınıf olarak genelde iki farklı şekilde çalışmaktadır. İlki sadece antika eşyalar üzerine ilgilenenler diğeri ise ikinci el eşya alım – satımı yapan ve bu alım sırasında ellerine geçen antikaları değerlendirenler. İkisi arasındaki en belirgin fark biri sadece antika ile uğraştığı için eski eşyalar hakkında daha çok ve doğru bilgisi bulunmaktadır. Diğer sınıf antikacılar ise sadece ticari kaygılar ile iş yaptıkları için eski eşyalar hakkında çok doyurucu bilgileri bulunmamaktadır.
Antikacılar genelde eşyalarını satmadan önce gerekli temizlik ve bakımlarını yaptıkları için sizin kısa süre içinde bir bakım yaptırmanız gerekmektedir.
Ne yazık ki ülkemizde her alanda olduğu gibi antika satıcılığı alanında da işini hakkıyla yapmayan kişiler bulunduğu için antika almadan önce çok titiz davranmanız gerekmektedir. Özellikle yüksek meblağ sınıfına giren (12.000 TL üzeri) antikaları alırken satışının yasak olup olmadığının da sorgulanması gerekmektedir. Türkiye’de birçok kez karşılaştığımız durumların başında satışı yasak ya da kayıt altına alınması sorunlu antikaların habersiz satıldığı durumudur. 12.000 TL ve üzeri bedellerde satılan antikaların (Müzayedeler üzerinden genelde) kayıt altına alınması zorunludur.
Antika Pazarları Bu İşin Neresinde
Özellikle İstanbul’da yaşayanlar için antika pazarı denildiğinde akla hemen Feriköy antika pazarı gelmektedir. Bu tür pazarlarda genelde ufak çapta antika ile uğraşan kişilerin haftanın bir günü eşyalarını satmak için bir araya geldiği etkinlik olarak görülebilir. Ufak çapta antikacılar kelimesi belki yanlış olacaktır. Çünkü Feriköy antika pazarı genel olarak incelediğinde ve bir bütün olarak düşünüldüğünde çok farklı kategoride her çeşit antikanın bulunduğunu da belirtmek gerekir. Antika pazarları hakkında sizler için hazırladığımız detaylı yazıyı okumanızı tavsiye ederiz