Barok Mobilya Sanatı
Sanat akımları arasında hem mimari olarak hem de mobilyalar üzerinden en çok ses getirmiş akımlar arasında Barok Sanatı ilkler arasında bulunmaktadır. Sanat akımların çıkış bölgesi olan Avrupa’da 17.yy başında ortaya çıkan barok sanatı bazı tarihçiler tarafından karşıt akım olarak değerlendirilmektedir. Karşıtlık sanatı olarak görülmesinin en büyük nedeni Rönesans sanat akımına her yönüyle karşıt olarak görünmesinden kaynaklanmaktadır.
Barok Sanatı Yeni Dünya Görüşü
17.yy başlarına kadar sanat akımları genelde dar alanlarda sıkışarak kendini göstermektedir. Birçok sanat akımı niteliksel olarak mimari, heykel, resim gibi alanlarda eserler ortaya çıkmasına imkan sağlarken Barok Sanat akımı başta mimari olmak üzere moda, mobilya, peyzaj gibi farklı birçok alanda kendine yer bulmuştur. Her sanat akımında olduğu gibi barok sanatı da ilk çıktığı zaman küçültücü eleştiriler ile karşılaşmıştır
Konumuz olan barok mobilya sanatı ile ilgili detayları ve bilgileri kısa bir giriş yaptıktan sonra açıklayarak sizlere faydalı olacağına inandığımız yazıyı hazırladık.
Barok Mobilya Özellikleri
Barok mobilyalarda gösteriş çok fazla olduğundan dolayı ilk çıkış dönemlerinde üretilen mobilyalar genelde saray, şato ve kilise gibi yerlerde tercih edilmiştir. Bu sebepten dolayı özellikle 1650-1700 yılları arasındaki barok mobilyalar yoğun ilgi görmektedir.
Başlıca özellikleri arasında;
- Arabesk tarzında oyma işçiliği en belirgin mobilya özellikleri arasında gelmektedir.
- Ceviz ve meşe ahşabı bu dönemim en çok tercih edilen ahşapları arasında yer almaktadır.
- Bu dönemde özellikle sandalyelerde geniş oturma alanları ve kolçaksız modeller çok tercih edilmiştir.
- Barok mobilyalarda işlemeler genelde simetri bir yapıda yapılmaktadır. Örneğin masanın bir ayağındaki süsleme ile diğer ayaklarındaki süslemeler simetri olacak şekilde düzenli bir şekilde oluşturulmuştur.
Örneklerle Barok Mobilya Sanatını Tanıyalım
Bu örnekte görüldüğü gibi hem simetri yapısı hem de arabesk yoğun işlemeler barok mobilya sanatını başarılı bir şekilde anlatmaktadır. Bu dönemde başta altın varak boyama ve pirinç üzerine yapılan işlemelerde çok yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Özellikle mobilyalarda mermer kullanımı bu dönemde çok sık görülmektedir. Mobilyalarda kıvrımlı bacaklar ve bacaklardaki bitkisel motifler barok sanatının belirgin özellikleri arasında yer almaktadır.
Barok Mobilya Sanatının bütün çizgilerini başarılı bir şekilde yansıtan bu mekan incelendiğinde aslında sanat akımının bütün çizgileri görülebilmektedir. Yoğun motif çalışmaları başta olmak üzere simetri düzlemlerin oluşturulması ve yoğun varak işlemesi çok net görülebilmektedir.
Günümüzde değerli antika mobilyaların büyük çoğunluğunu barok tarzında oluşturulmuş mobilyalar oluşturmaktadır. 1800’lü yıllardan sonra özellikle ofislerde barok mobilya tarzı çok yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir. Sitemiz üzerindeki antika ofis mobilyaları incelediğinizde bu akımın yoğun kullanımı göze çarpmaktadır.
Barok Mobilyaların Değeri
Antika sınıfındaki barok mobilyalar özellikle müzayedeler üzerinde yapılan satışlarda çok yoğun ilgi görmektedir. Fakat yapılan satışlarda genelde Barok mobilya ile Rokoko mobilyalar birbirine çok karıştırılmaktadır. Tarz olarak benzerlik gösterseler de tarihi geçmiş olarak aralarında fark bulunmaktadır. Antika sınıfına giren Barok mobilyalar 1650-1700 yılı arasında üretilmiş iken Rokoko mobilyalar genelde 1750 yılından sonra üretilmiştir. Fakat 100 yılı aşan eserler antika sayıldığından dolayı (Her eski eşya antika değildir.) özellikle antikacılarda satılan eserlerde ne yazık ki dönemler yanlış anlatılmaktadır.
Barok Mobilyalar hakkında hazırladığımız ikinci yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.