Kitap Mezatları
Sitemiz antika mobilyalar üzerine ve bu alanda bilgi arayan kişilere yardımcı olmak üzere hazırlanmış bir site olarak görülmektedir. Fakat sitemiz mobilya ağırlıklı olsa da aslında amacımız tarihi olan her eşyaya sahip çıkmak ve değerlerini yaşatmaya çalışmak. Bu bağlamda baktığımızda kitaplarda mobilyalar gibi antika sınıfıları olan eşyalar arasında olmaktadır. Bu yazımızda antika kitaplar yerine daha çok bu tür kitapları bulabileceğiniz ve mantık olarak müzayedelerin nasıl işlediği hakkında faydalı olacağına inandığımız bu yazıyı sizler için hazırladık.
Mezat Nedir?
Kelime anlamı olarak incelediğimizde sadece açık arttırma olarak bilebilirsiniz. Ama işin içine duygusunu incelemek bizlere neler kazandırdığını incelemek istediğinizde çok farklı bir boyuta kapı açıyoruz demektedir. Mezatlar ülkemizde genelde İstanbul gibi büyük illerde yapılmaktadır. Hatta sadece İstanbul bile diyebiliriz. Son zamanlarda artık web siteleri üzerinden de kitap mezatları yapılmaya başlandı. Başta kitaplar üzerine mezatlar yapılsa da bu mezatlarda antika objelerden efemeralara kadar birçok eski ve değeri olan eşyaları bulabilirsiniz.
Kitap severlerin hem ucuza kitap almasını sağlayan hem de tarihi çok eski kitapları çok kolay ve uygun fiyatlar ile bulmasını sağlamaya en çok yardımcı araç kitap mezatlarıdır. Kitap mezatı denildiğinde İstanbul’da bilinen ilk adres Taksim’de Aslıhan Pasajının içinde yıllarca Sedat Yardımcı ve kardeşi Kerime Yardımcı tarafından işletilen Gezegen Sahaf gelmektedir. Her hafta Cumartesi günleri 14.00-18.00 saatleri arasında yüzlerce kitabı 1 TL’den başlayan fiyatlar ile açık arttırmaya çıkartmaktadır. Bu rakamlar belki bilmeyen için komik gelebilir ama inanın çok uygun fiyatlara kitap sahibi oluyorsunuz. En bilinen kitap mezatları Gezegen Sahafta olur diye belirttik ama bu sektörün duayeni diyebileceğimiz birçok isim vardır ve bunların başında da Ziyaver Şencan gelmektedir.
Kitap mezatları aslında ucuz kitap arama sevdasından daha çok eski kitap, imzalı kitaplar ve ilk basım kitap arayanların ilgi odağı olmaktadır. Belki inanması zor olacak ama 100-150 yıllık kitaplar 10-15 TL’den alıcı bulmaktadır. Bu konuda anlatılacak çok hikaye bulunmaktadır. Satılan kitapların imzalı olup olmadığı çok detaylı incelenmediği için çok büyük süprizler ile karşılaşılabilmektedir. Cemal Süreyya, Nazım hikmet, Orhan Veli gibi birçok ünlü yazardan imzalı kitaplara denk gelebilirsiniz.
Sıcak Bir Sohhbet ve Dost Canlısı Ortam
Kitap mezatları genelde sahaflar tarafından yapıldığı için malüm bu tür kişilerde para ve menfaat yerine sohbet, dostluk ve kitaplara değer verdikleri için bu tür ortamlarda doyamayacağınız muhabbetlere şahit olursunuz. Kitaplar mezatlarında olmanın verdiği mutluluğu sadece o duyguyu bilenler anlar diyerek konumuzun detaylarına devam ediyoruz.
Kitap Mezatları Nasıl İşliyor.
Aslında işleme mantığı çok basit elinizi kaldırabiliyor ya da kaş göz hareketi yapabiliyorsanız sizde istediğiniz kitaba sahip olabilirsiniz. Herhangi bir depozito felan gerek kalmadan istediğiniz kitabı vereceğiniz teklif ile alıyorsunuz ve çıkarken sadece parasını ödüyorsunuz. Bazılarının aklında hep aynı soru olmaktadır.
— EE adam ödemeden giderse ne oluyor?
Dediğimiz gibi para bu tür ortamlarda sadece bir aracı olduğu için çok önemsenmiyor ve bu zamana kadar daha hiç ödemeden giden birine denk gelmedik diyebiliriz. Saat geldiğinde herkes hazır mı diye bir bakılır ve sessizlik olması rica edilir (Bu rica genelde espiri konusu olmaktadır. Çünkü bu tür mekanlarda bulunan kişiler sohbet etme sevdalısı olduğundan çoktan yanındaki kişi ile konu konuyu açarak muhabbete dalmıştır) Mezatları sunan kişilere Münadi denir. İlk kitap gün yüzüne çıkartılır ve 1 TL başlıyor denilerek satış başar.
Kitap Mezatlarına Gitmeden Önce Bilmemiz Gereken Terimler
Aslında terim felan bilmemize gerek yok ama her işin bir rajonu vardır diyerek kitap mezatları başladığında en çok kullanılan bazı terimler;
- Münadi: Yukarıda da belirttiğimiz gibi mezatı sunan kişiye denilmektedir. Şaşırırsınız bu kişilere, çünkü bu kadar kitabı nasıl biliyor dersiniz. İşte bu kişiler saygıyı hak eden kişilerdir. Çünkü hayatlarını kitaplara adamışlardır resmen. Yalnız Münadi ile Mücellit karıştırılmaması gerekir. Mücellit ise kitapları tamir eden, inceleyen ve ciltleyen sanatkarlara verilen isimdir.
- Pey Vermek: Mezatların can alıcı noktasıdır. Münadı kitabı 1 TL’den satışa çıkarttım dedikten sonra siz 2 TL dediğiniz aslında pey vermiş oluyorsunuz. Yani vereceğiniz teklif pey vermek olarak adlandırılmaktadır. Yada satışa çıkmadan önce kitapları gören kişiler mezatta olmasa da uzaktan teklif verebilmektedir. Münadi bu kitaba 10 TL Pey var dediğinde kitabın satışı 10 TL’den başlayacak demektir.
- Lot Satış: Genelde aynı alana giren ya da seri şeklinde olan eserler için geçerlidir. Tek tek mi ya da toplu şekilde (Lot) olarak mı satılacağını belirtmek için kullanılır.
- Durumu: Satışa çıkan kitabın durumu eğer çok iyise Çil durumda denir. Kenarında ufak tefek yırtıklar ya da kitap içindeki sayfalarda sorun varsa “Haliylen” denilerek satışa sunulur
- Efemera: Eski olan pul, gazete, resim, evrak ne varsa hepsi efemera olarak adlandırılır.
Sahaf Festivallerinde Yapılan Kitap Mezatları
Her zaman dediğimiz gibi İstanbul çok şanslı bir ildir. Her sene belli dönemlerde birçok farklı bölgede sahaf festivalleri yapılmaktadır. Bunların en büyükleri Beyoğlu sahaf festivali, Üsküdar Sahaf festivasli ve Kadıköy sahaf festivalidir. Beyoğlu sahaf festivali en kapsalı olarak yapılanıdır diyebiliriz. Bu festivallerde de kitap mezatları yapılmaktadır.
Yazımız kitap mezatları hakkında bilgi vermek üzere hazırlandı ama aslında yazmakla bitmeyecek bir konu olduğu için kısa tutmak istedik. Çünkü konu sahaflar olduğu zaman yazacak ve anlatacak o kadar çok bilgi vardır ki anlatmakla bitmeyecektir. Günümüzde sahaflık altında soru kitapları satan yerleri tabiki bu sınıf içinde tutmuyoruz.
6 thoughts on “Kitap Mezatı”
Kitap Sevdalısı
(4 Kasım 2016 - 12:04)Kitap mezatları aslında yeni dostlukların yeni bilgilerin öğrenilebileceği müthiş ortamlardır. Kitap mezatları aslında ülkemizde en çok teşvik edilmesi gereken faaliyetlerin arasında olması gerekmektedir.
Yılmaz Yıldırım
(4 Kasım 2016 - 12:05)Kitap mezatları aslında diğer illerde de yapılması gerekiyor. İstanbul’da olduğum zamanlar kesinlikle mezatları kaçırmam. Özellikle gezegen sahafta yapılanlar çok zevkli vakitler geçirmemizi sağlıyor. Mutlaka gidilmesi gerekiyor. Sedatın keyifli sunumu birde Pınar abinin neşesi eklenirse değmeyin keyfinize
admin
(4 Kasım 2016 - 12:15)Pınar abi gezegen sahafı neşesine neşe katan bir kişidir 🙂
Bahar Şenli
(4 Kasım 2016 - 12:12)Ülkemizde kitap okuyan sayısı çok az olduğu için ne yazık ki kitap mezatları sadece sahaflar ve meraklılar tarafından biliniyor. Yazının sonu bence çok önemli bir konuyu sahaflık adı altında test kitapları satmak çok yanlış bir durum
admin
(4 Kasım 2016 - 12:16)Bu konu sürekli dile getiriliyor ama ne yazık ki herhangi bir düzelme yok. Her zaman diyoruz sahaflık ticaretin üzerinde bir durumdur diye ama bir gelişme yok. aksine artmaya devam ediyor.
Şule Sevimli
(4 Kasım 2016 - 12:14)Ben istanbul dışındayım ama sürekli internet üzerinden kitap mezatlarını takip ediyorum. Tabiki o ortamda bulunmakla internet üzerinden almanın farkı çok farklıdır ama bizde bir nevi kendimizi böyle mutlu ediyoruz.